P. HAULÍK: Ak bude SDKÚ-DS klasickou ľudovou stranou, môže mať problémy

21.05.2012 Bratislava

Bratislava 21. mája (TASR) - Ak by sa SDKÚ-DS vydala cestou klasickej, konzervatívne orientovanej ľudovej strany, môže mať problémy s podporou voličov. Pre TASR to uviedol dnes sociológ Pavel Haulík.

"Ak si zoberieme trojuholník stredopravých strán - KDH, SDKÚ, SaS, kde konzervatívne je KDH, SaS sú liberáli a SDKÚ je aj jedno aj druhé, tak vidíme, že SDKÚ-DS má oveľa viac liberálnych voličov ako konzervatívnych," upozornil Haulík. Z tohto dôvodu podľa neho pre stranu Pavla Freša nemá zmysel mechanicky preberať zahraničný model výrazne konzervatívnej ľudovej strany, ale musí mu dať špecificky slovenský obsah.

"SDKÚ-DS akoby začínala odznovu. Vôľa po zmene tam bola taká silná, že to musia všetci v strane vnímať. Majú pred sebou otvorené cesty a kadiaľ sa pohnú, je len na nich," dodal Haulík.

V najbližšom čase neočakáva výrazné posuny v podpore SDKÚ-DS, do budúcnosti si však podľa neho voľbou Freša vytvorila šancu preferenčne stúpať. "Ale to závisí od ich konkrétnych krokov," podčiarkol. Zároveň upozornil, že povolebný pokles SDKÚ-DS považuje za priamy dôsledok volebnej porážky. "Jeho význam by som nepreceňoval," povedal. "Keď sú preferencie okolo piatich percent, aj desatinky sa prezentujú ako veľký úspech alebo obrovská tragédia. Štyri roky pred voľbami to však nehrá veľkú úlohu," dodal.

Na margo skutočnosti, že väčšina rečníkov na kongrese podporovala Luciu Žitňanskú, ale väčšina delegátov volila Freša, Haulík poznamenal, že voľba Žitňanskej bola asi vnímaná ako preferovaná mienkotvornými osobnosťami v strane, ktorým rečníci nechceli protirečiť. "Ale túžba po zmene bola napokon silnejšia," dodal.

Gesto Lucie Žitňanskej, ktorá odmietla post podpredsedu, sa dá podľa neho vysvetliť tak, že po prehre v hlasovaní chce dať priestor Frešovej vízii, s ktorou sa úplne nestotožňuje. Legitímnym vysvetlením však môže byť aj to, že bývalá podpredsedníčka SDKÚ-DS uvažuje o prestupe do nového subjektu. "Keď na Slovensku na straníckom kongrese nejaká skupina prehrá, obvykle si zakladá novú stranu," poznamenal Haulík, podľa ktorého však v tomto čase ešte nedozreli podmienky na to, aby sa na politickej scéne mohol uchytiť nový pravicový subjekt.

Frešo v sobotu 19. mája uviedol, že SDKÚ-DS pôjde cestou modernej ľudovej strany, "o ktorú sa bude dať oprieť, a cestou, ktorú si zaslúži, to znamená návrat do prvej ligy".

Na margo rozhodnutia neúspešnej kandidátky na predsednícky post, šéfky SDKÚ-DS v Bratislave Lucie Žitňanskej nekandidovať ani na post podpredsedníčky, Frešo poznamenal, že jej dôvody boli jasné. "Cíti, že je trochu zanedbaná Bratislava a berie to ako svoju výzvu, ktorej sa chce teraz venovať. Zároveň chce naplno pracovať ako poslankyňa NR SR v oblasti, ktorá jej je prirodzene blízka. Tam nie je nič iného," podotkol.

O tom, že sa novým lídrom SDKÚ-DS stal Pavol Frešo, rozhodli v tajnej voľbe delegáti straníckeho kongresu 19. mája, ktorí mu v druhom kole odovzdali 242 hlasov. Jeho protikandidátka Lucia Žitňanská získala podporu 154 delegátov. Osem hlasovacích lístkov bolo neplatných. Novými podpredsedami sa stali Viliam Novotný, Jozef Mikuš, Ivan Štefanec a Martin Fedor. Generálnym sekretárom sa stal bývalý poslanec NR SR Štefan Kužma.
 

Vyberte región